Çocuğunuzu ve kendinizi bu kanserden korumak mümkün!
HPV AŞILARIYLA İLGİLİ 8 YANLIŞ GERÇEK!
Virüs enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan tek kanser türü olan ancak bu virüse karşı geliştirilen aşı sayesinde de önlenebilir olan rahim ağzı kanseri, dünyada her yıl yaklaşık 600 bin kadının kapısını çalıyor. Cinsel cinsel yolla bulaşan HPV’nin (Human Papilloma Virüsü) neden olduğu Rahim Ağzı Kanserinin HPV aşısı ile önlenebileceğini belirten Prof. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Faruk Köse Buna rağmen toplumsal farkındalığın düşük olması ve doğru sanılan yanlış bilgiler nedeniyle yeterli önlem alınamadığının altını çiziyor. Ebeveynlerin hem çocuklarına hem de kendilerine HPV aşısı yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. M. Faruk Köse Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık AyıAçıklamasında HPV aşılarıyla ilgili yaygın 8 yanılgıyı açıklayarak değerli uyarı ve önerilerde bulundu.
Erkeklerin HPV’ye karşı aşı olmasına gerek yok!: YANLIŞ!
ASLINDA: HPV virüsü erkeklerde siğillere ve tedavi edilmezse penis veya anal kanserlere neden olabilir. Ayrıca erkeklerin de cinsel yolla bulaşan bu virüsün taşıyıcısı olmaları nedeniyle HPV aşısını yaptırmaları önemlidir. Kız ve erkek çocukların 15 yaşına kadar toplam 2 doz, 15 yaşından sonra ise toplam 3 doz HPV aşısı yaptırmaları gerekmektedir.
İleri yaşlarda fayda sağlamaz!: YANLIŞ!
ASLINDA: Bilimsel çalışmalar; HPV aşılarının ileri yaşlarda uygulandığında dahi kadınlarda ve erkeklerde etkili koruma sağladığını gösteriyor. Kadınlar için üst yaş sınırı bulunmazken erkekler 45 yaşına kadar HPV aşısını yaptırabiliyor.
Aşılar güvenli değil, aşıya bağlı felç ve ölümler oluyor!: YANLIŞ!
ASLINDA: Dünya Sağlık Örgütü aşıları ‘son derece güvenli’ olarak nitelendirdi. Aşılara bağlı herhangi bir hastalık, felç veya ölüm kesinlikle söz konusu değildir. Çünkü aşı canlı veya öldürülmüş mikrop içermiyor. Dolayısıyla aşıya bağlı herhangi bir hastalık veya kanser oluşmayacaktır.
Doğal enfeksiyon aşıdan daha koruyucudur!: YANLIŞ!
ASLINDA: Doğal enfeksiyonun koruyucu olmadığı kanıtlanmıştır. HPV yaklaşık 30-120 dakika içerisinde rahim ağzı çatlağı tabanındaki hücrelere ulaşır ve hücrelere girerek enfekte olur. Dolaşımda olmadığı için bağışıklık sisteminden saklanamaz ve antikor tepkisi oluşturamaz.
HPV aşısı tedavi edicidir!: YANLIŞ!
ASLINDA: Koruma amaçlı HPV aşısı yapılıyor; Mevcut HPV enfeksiyonunu tedavi etmez. Ancak HPV virüsünün her zaman kansere neden olduğu izlenimine kapılmamak gerekir. Çünkü virüs edinildikten sonra iki yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından büyük oranda temizleniyor. Tekrarlama riskini önlemek için HPV enfeksiyonu geçirmiş olsun veya olmasın herkese uygulanmalıdır.
Aşılamadan önce smear veya HPV testi yaptırılmalıdır!: YANLIŞ!
ASLINDA: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Faruk Köse “Aşılama öncesinde smear veya HPV DNA testi yaptırmanıza kesinlikle gerek yoktur. HPV aşıları, smearleri bozuk olan veya smearleri alınan ve rahim ağzı kanserinin habercisi olan hücresel değişiklikleri gösteren CIN bozukluğu (Servikal İntraepitelyal Neoplazi) tanısı alan kadınlara şiddetle önerilmektedir. Hastalığın tekrarlama riskini azaltıyor” dedi.
Aşı hamile olduğu bilinmeden yapılmışsa hamileliğin sonlandırılması gerekir!: YANLIŞ!
ASLINDA: Yeterli bilimsel araştırma bulunmadığından hamilelikte HPV aşısı yapılmamalıdır ancak aşı hamile olunduğu bilinmeden yapılmışsa hamileliğin sonlandırılmasına kesinlikle gerek yoktur. Araştırmalar aşılanan hamile kadınların bebeklerinde doğum kusurlarında bir artış göstermedi. Doğum sonrası dönemde güvenle yapılabilir.
Aşı genital siğillere karşı korumaz!: YANLIŞ!
ASLINDA:Prof. M. Faruk Köse, “HPV’nin 200’den fazla türü var ve yüksek riskli türlerden 15’inin kanserle ilişkili olduğu tespit edildi. Bunlardan tip 16 ve tip 18 tüm kanserlerin yüzde 80’inden sorumludur. İkili, dörtlü ve dokuz değerlikli HPV aşıları bulunmaktadır. HPV aşıları içerdikleri türlere karşı yüzde 100 koruma sağlıyor. Örneğin; “Dörtlü ve dokuzuncu aşı, hem erkeklerde hem de kadınlarda genital bölgede siğillere neden olan tip 6 ve tip 11’e karşı da koruma sağlıyor” diyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı